Estas en » Weblog de Montaña » Archivo de Relatos » Marzo 2005 » La Vajol-les Illes-coll De La Manrella-la Vajol
lunes 14 de marzo de 2005, 23:00:00
LA VAJOL-LES ILLES-COLL DE LA MANRELLA-LA VAJOL
Tipo de Entrada: RELATO | 4 Comentarios | 20826 visitas

lLa zona de les Salines, a l'Alt Empordà és una zona idònea per a fer-hi diverses passejades com la que ara llegireu. Passejarem per entre mig de castanyers tot visitant el petit llogarret de les Illes ( a la Catalunya Nord) el qual pertany administrativament del municipi de Morellàs. Després pujarem al Coll de la Manrella per tornar a la Vajol.

Les Illes
[+] click para ampliar

Les Illes
Les salines des de les Illes
[+] click para ampliar

Les salines des de les Illes
Monument a Companys
[+] click para ampliar

Monument a Companys
Vista del Coll de la Manrella
[+] click para ampliar

Vista del Coll de la Manrella
Aquesta no és cap gran caminada però serveix per a visitar tres llocs d'un gran interès paisatgístic i a voltes històric, com els nuclis de la Vajol, i de les Illes, a més de passar pel Coll de la Manrella, lloc emblemàtic on s'erigeix el monument al President Companys, i que per als catalans té un significat especial. La passejada la començarem a prop del Restaurant Comaulis, el qual es troba de la carretera de la Vajol al Coll de la Manrella. No cal dir que per accedir a la Vajol, pels que no ho sàpiguen cal prendre direcció Agullana des de la Jonquera. Bé, a 50m d'aquest restaurant trobem un trencant a mà esquerra que ens indica la direcció al Santuari de les Salines. Nosaltres seguirem aquesta pista forestal, a peu, és clar. Al cap de més o menys vint minuts arribem a l'anomenat Coll de Lli, on un rètol indicatiu ja ens guia cap a Les Illes. Ara deixem la pista que va cap a les Salines i trenquem a la dreta- torno a repetir - en direcció les Illes. Després d'un primer planer el corriol s'endinsa per entre un bosc de castanyers magnífic i que fa la passejada, en suau pendent, molt agradable. Per arribar a les Illes ens cal seguir sempre les marques grogues ( Per cert està molt ben senyalitzat i no hi ha pèrdua possible). Amb només una horeta de caminar arribarem al poble, petit però encantador. Just a l'entrada del poble podem fer una parada a l'Hostal dels Trabucaires,. El poblet és bonic i es visita en un tres i no res, però disposa de moltes zones enjardinades, com gairebé tots els poblets francesos. Per continuar la nostra passejada ara ens caldrà agafar la direcció del Coll de la Manrella . Està ben indicat amb rètols de color blau. Anem pujant en fort pendent tot seguint aquests indicadors i també les marques del GR10 ( blanques i vermelles). Ara fem carretera asfaltada i només calparar atenció a no desviar-se cap al Cortal. ( però no cal patir, ja us he dit que per ara està molt ben indicat). Anem seguint doncs els rètols i les marques i al cap de més o menys mitja hora o trenta-cinc minuts arribarem al Col de la Figuera. Aquí cal un moment d'atenció per a no despitar-se. A la nostra esquerra hi ha indicat el GR i que ens portaria amb 3h al Pertús. No hem d'anar cap aquí. Hem de deixar el GR i continuar recte, que és la ruta bona per anar fins el Coll de la Manrella. Ara la carretra ja no és asfaltada, però només resta un quilòmetre per arribar a dalt del Coll. Ja som a la Manrella. Aquí podem gaudir del monument a Companys, fer les fotos de rigor i per asfalt tornar a baixar cap on tenim el cotxe, és a dir 2'5 Km. més avall. Bé, ja ho veieu, amb poc més d'un parell d'horetes hem pogut fer un recorregut força interessant. És clar que entre esmorzar i fotos sempre ho allargarem una mica. És una excursioneta recomanable per a tothom i on no cal ser cap expert a muntanya per poder fer-la. Us recomano que a la tornada us pareu una estona a la Vajol, un d'aquests llocs que també val la pena de visitar.


4 Comentarios
Enviado por Idali Vera el viernes 5 de octubre de 2007

“Les Illes no se troba pas "a França" com dieu sino "a la Catalunya del Nord, més precisament a la comarca del Vallespir".

En català no és "Maureillas" és Morellàs. En francès no hi ha nom ni traduccio de Coll de la Manrella. Tota la toponimia de Catalunya del Nord és en català!”
Enviado por Idali Vera el viernes 5 de octubre de 2007

“Les Illes no se troba pas "a França" com dieu sino "a la Catalunya del Nord, més precisament a la comarca del Vallespir".

En català no és "Maureillas" és Morellàs. En francès no hi ha nom ni traduccio de Coll de la Manrella. Tota la toponimia de Catalunya del Nord és en català!”
Enviado por Teo el domingo 19 de octubre de 2008

“Per què no heu rectificat els vostres errors (tothom en pot fer, i rectificat s'honora) després de ser assenyalades pel sr Vera?

Si us plau poseu l'ortografia correcte i catalana com us ho assenyala
Sòc professor de català, periodista en català, trot això a catalunya nord i, com podeu pensar, no és fàcil...

gràcies per endavant de fer, vosaltres també, un petit esforç respecte a la catalanitat al nord
També per la llengua

Teo Vidal i Sol
66000 Perpinyà”
Enviado por John Payne el lunes 17 de noviembre de 2008

“Idali writes that "Tota la toponimia de Catalunya del Nord és en català!” In that case, why does Col de Manrell appear on so many maps? Or is this a case of two versions of the Catalan langauge? Your help will be appreciated.”


Añadir nuevo comentario
Usuario de Madteam.net No usuario
Vista Previa 

 
MadTeam.net | Suscribirte a este blog | Creative Commons License Blog bajo licencia de Creative Commons. | compartir este enlace en Facebook