Estas en » Weblog de Montaña » Archivo de Relatos » March 2005 » La Vajol-les Illes-coll De La Manrella-la Vajol
Tuesday 15 de March de 2005, 00:00:00
LA VAJOL-LES ILLES-COLL DE LA MANRELLA-LA VAJOL
Tipo de Entrada: RELATO | 4 Comentarios | 21976 visitas

lLa zona de les Salines, a l'Alt Empordà és una zona idònea per a fer-hi diverses passejades com la que ara llegireu. Passejarem per entre mig de castanyers tot visitant el petit llogarret de les Illes ( a la Catalunya Nord) el qual pertany administrativament del municipi de Morellàs. Després pujarem al Coll de la Manrella per tornar a la Vajol.

Les Illes
[+] click para ampliar

Les Illes
Les salines des de les Illes
[+] click para ampliar

Les salines des de les Illes
Monument a Companys
[+] click para ampliar

Monument a Companys
Vista del Coll de la Manrella
[+] click para ampliar

Vista del Coll de la Manrella
Aquesta no és cap gran caminada però serveix per a visitar tres llocs d'un gran interès paisatgístic i a voltes històric, com els nuclis de la Vajol, i de les Illes, a més de passar pel Coll de la Manrella, lloc emblemàtic on s'erigeix el monument al President Companys, i que per als catalans té un significat especial. La passejada la començarem a prop del Restaurant Comaulis, el qual es troba de la carretera de la Vajol al Coll de la Manrella. No cal dir que per accedir a la Vajol, pels que no ho sàpiguen cal prendre direcció Agullana des de la Jonquera. Bé, a 50m d'aquest restaurant trobem un trencant a mà esquerra que ens indica la direcció al Santuari de les Salines. Nosaltres seguirem aquesta pista forestal, a peu, és clar. Al cap de més o menys vint minuts arribem a l'anomenat Coll de Lli, on un rètol indicatiu ja ens guia cap a Les Illes. Ara deixem la pista que va cap a les Salines i trenquem a la dreta- torno a repetir - en direcció les Illes. Després d'un primer planer el corriol s'endinsa per entre un bosc de castanyers magnífic i que fa la passejada, en suau pendent, molt agradable. Per arribar a les Illes ens cal seguir sempre les marques grogues ( Per cert està molt ben senyalitzat i no hi ha pèrdua possible). Amb només una horeta de caminar arribarem al poble, petit però encantador. Just a l'entrada del poble podem fer una parada a l'Hostal dels Trabucaires,. El poblet és bonic i es visita en un tres i no res, però disposa de moltes zones enjardinades, com gairebé tots els poblets francesos. Per continuar la nostra passejada ara ens caldrà agafar la direcció del Coll de la Manrella . Està ben indicat amb rètols de color blau. Anem pujant en fort pendent tot seguint aquests indicadors i també les marques del GR10 ( blanques i vermelles). Ara fem carretera asfaltada i només calparar atenció a no desviar-se cap al Cortal. ( però no cal patir, ja us he dit que per ara està molt ben indicat). Anem seguint doncs els rètols i les marques i al cap de més o menys mitja hora o trenta-cinc minuts arribarem al Col de la Figuera. Aquí cal un moment d'atenció per a no despitar-se. A la nostra esquerra hi ha indicat el GR i que ens portaria amb 3h al Pertús. No hem d'anar cap aquí. Hem de deixar el GR i continuar recte, que és la ruta bona per anar fins el Coll de la Manrella. Ara la carretra ja no és asfaltada, però només resta un quilòmetre per arribar a dalt del Coll. Ja som a la Manrella. Aquí podem gaudir del monument a Companys, fer les fotos de rigor i per asfalt tornar a baixar cap on tenim el cotxe, és a dir 2'5 Km. més avall. Bé, ja ho veieu, amb poc més d'un parell d'horetes hem pogut fer un recorregut força interessant. És clar que entre esmorzar i fotos sempre ho allargarem una mica. És una excursioneta recomanable per a tothom i on no cal ser cap expert a muntanya per poder fer-la. Us recomano que a la tornada us pareu una estona a la Vajol, un d'aquests llocs que també val la pena de visitar.


4 Comentarios
Enviado por Idali Vera el Friday 5 de October de 2007

“Les Illes no se troba pas "a França" com dieu sino "a la Catalunya del Nord, mĂ©s precisament a la comarca del Vallespir".

En catalĂ  no Ă©s "Maureillas" Ă©s MorellĂ s. En francès no hi ha nom ni traduccio de Coll de la Manrella. Tota la toponimia de Catalunya del Nord Ă©s en catalĂ !”
Enviado por Idali Vera el Friday 5 de October de 2007

“Les Illes no se troba pas "a França" com dieu sino "a la Catalunya del Nord, mĂ©s precisament a la comarca del Vallespir".

En catalĂ  no Ă©s "Maureillas" Ă©s MorellĂ s. En francès no hi ha nom ni traduccio de Coll de la Manrella. Tota la toponimia de Catalunya del Nord Ă©s en catalĂ !”
Enviado por Teo el Sunday 19 de October de 2008

“Per què no heu rectificat els vostres errors (tothom en pot fer, i rectificat s'honora) desprĂ©s de ser assenyalades pel sr Vera?

Si us plau poseu l'ortografia correcte i catalana com us ho assenyala
Sòc professor de català, periodista en català, trot això a catalunya nord i, com podeu pensar, no és fàcil...

gràcies per endavant de fer, vosaltres també, un petit esforç respecte a la catalanitat al nord
També per la llengua

Teo Vidal i Sol
66000 PerpinyĂ ”
Enviado por John Payne el Monday 17 de November de 2008

“Idali writes that "Tota la toponimia de Catalunya del Nord Ă©s en catalĂ !” In that case, why does Col de Manrell appear on so many maps? Or is this a case of two versions of the Catalan langauge? Your help will be appreciated.”


Ańadir nuevo comentario
Usuario de Madteam.net No usuario




Vista Previa



 

 
MadTeam.net | Suscribirte a este blog | Creative Commons License Blog bajo licencia de Creative Commons. | compartir este enlace en Facebook